De Kinderopvangtoeslag in het kort

Hoe werkt Kinderopvangtoeslag?
Of u toeslag kunt krijgen en hoeveel, hangt af van:
*               Uw (gezamenlijke) inkomen
*               Uw situatie: u werkt of u volgt een traject naar werk, een opleiding of inburgeringscursus
*               Het aantal kinderen in de opvang
*               Het aantal opvanguren waarvoor u recht op kinderopvangtoeslag hebt

Maximumtarief en aantal uur
U kunt per kind voor maximaal 230 uur per maand toeslag voor kinderopvang krijgen. Er geldt ook een maximumuurtarief.

Inkomensgrens
Het hangt van uw (gezamenlijke) inkomen af hoeveel kinderopvangtoeslag u krijgt. Hoe meer u verdient, hoe minder toeslag u krijgt. Wilt u weten hoeveel kinderopvangtoeslag u met uw inkomen kunt krijgen? Maak dan een proefberekening.

Meer kinderen naar de opvang
Hebt u meer kinderen die naar de opvang gaan? Dan krijgt u voor het kind met de meeste uren opvang de laagste vergoeding. Dit kind noemen we het 1e kind. Dit hoeft dus niet uw oudste kind te zijn. Is het aantal opvanguren gelijk, dan is het kind met de laagste opvangkosten het 1e kind. Deze kosten staan op de rekeningen die u van uw kinderopvanginstelling krijgt. Zijn het aantal opvanguren en de opvangkosten voor uw kinderen gelijk? Dan bepaalt de belastingdienst wie het 1e kind is.

Uitbetalen
1. De belastingdienst betaalt de toeslag op uw eigen rekening. U kunt in sommige gevallen de toeslag ook laten uitbetalen aan het kindercentrum.
2. Voor de overige voorwaarden verwijzen wij naar de informatiefolder van de kinderopvangtoeslag  of naar de website van de belastingdienst.