Veelgestelde vragen

Vragen rondom aanmelden

Hoe kan ik mijn kind inschrijven?

Informatie over aanmeldingen is hier te vinden.

Kan ik langskomen voor een rondleiding?

Dat kan zeker! Wanneer je geïnteresseerd bent om je kind naar een van onze locaties te sturen, kun je contact met ons op nemen via het dit formulier. Tijdens deze rondleiding krijg je de mogelijkheid om kennis te maken met de groep en onze manier van werken. Eventuele vragen die je hebt kunnen we dan ook beantwoorden. 

Vanaf welke leeftijd mag mijn kind naar de kinderopvang?

In ons kinderdagverblijf is je kindje welkom vanaf 6 weken tot 4 jaar. 

De leeftijd om te starten in onze peuteropvang is 2 jaar. Een kindje met een VVE-indicatie kan starten met 2,5 jaar. 

Vanaf 4 jaar kan je kindje naar onze BSO. 

Hoe verloopt de aanmelding?

Als je je kindje hebt ingeschreven, zal onze klantadministratie zo spoedig mogelijk contact met je opnemen. Samen kijken we dan naar de gewenste opvangdagen en of er ruimte is op de locatie. Mocht dit niet zo zijn, dan kijken we samen naar andere mogelijkheden. Is dit niet het geval dan kunnen we je zoon of dochter altijd op een wachtlijst zetten.

Is er een wachtlijst?

Of er een wachtlijst is hangt af van welke locatie en dagen je opvang voor je kind nodig hebt. Wanneer je het aanmeldingsformulier opgestuurd hebt, zal een van onze medewerkers contact met je opnemen om de mogelijkheden te bespreken. Bij Samen Spelen kijken we graag naar wat er wél kan, dus meestal komen we gezamenlijk tot een oplossing die voor alle partijen uitkomt.

Heb je toch nog vragen? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen. 

Hoe kan ik de overeenkomst opzeggen?

Het opzeggen van de overeenkomst gaat schriftelijk. Stuur een mail naar info@samenspelen.net en vermeld hierin de naam van je kind en per wanneer je het contract beëindigd wilt hebben. Je ontvangt van ons per mail een bevestiging van de opzegging. We hanteren een opzegtermijn van 1 maand. 

Mag mijn kind een keer komen oefenen voordat het start?

Twee weken voorafgaande aan de eerste opvangdag zal een van onze medewerkers contact met je opnemen om een oefenmoment in te plannen. Deze duurt ongeveer 2 á 3 uur en biedt je kind de mogelijkheid om alvast te wennen aan de nieuwe omgeving. Deze oefendag is geheel kosteloos. 

 

Is mijn kind automatisch aangemeld voor de basisschool of de BSO?

Je dient je kind zelf aan te melden voor de BSO of de basisschool. Dit wordt niet automatisch geregeld. Wat wel automatisch geregeld is, is dat je kind wordt uitgeschreven vanaf de vierde verjaardag. Hier hoef je het contract niet voortijdig voor op te zeggen.

Kan ik een dag ruilen?

Je kunt een gemiste dag ruilen, mits je je kind 24 uur van tevoren hebt afgemeld. Een ruiling kan worden aangevraagd in de Bitcare app. Voor een ruildag gelden de volgende voorwaarden:

  • Er is plaats in de groep van je kind,
  • Het ruilen vindt plaats een maand voorafgaand of volgend op de ruildatum,
  • Dagdelen kunnen niet gereserveerd worden,
  • Feestdagen waarop wij zijn gesloten, kunnen niet geruild worden

Het ruilen van dagdelen is een service; hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Vragen rondom facturatie 

Wat is het uurtarief?

Zie ons tarieven pagina voor de uurprijs van onze verschillende diensten: tarieven. 

Wanneer heb ik recht op kinderopvangtoeslag?

Ik heb geen recht op Kinderopvangtoeslag, kan ik dan een andere tegemoetkoming krijgen?

Voor ouders die buiten de wet kinderopvang vallen, biedt de Gemeente Maastricht een subsidieregeling aan voor kinderen die gebruik maken van de peuteropvang. De hoogte van deze subsidie wordt bepaald aan de hand van het inkomen. Het inkomen dient doorgegeven te worden middels een IB60-formulier. Vervolgens kunnen we bepalen wat de maandelijkse kosten zullen zijn. 

Wordt de kinderopvangtoeslag direct betaald aan de kinderopvangorganisatie?

Nee, de toeslag wordt door de Belastingdienst aan de ouder uitbetaald. 

Kan ik hulp krijgen bij het aanvragen van de kinderopvangtoeslag?

Samen Spelen kan je helpen met de aanvraag van kinderopvangtoeslag. Neem contact op met ons kantoor om een afspraak in te plannen. 043-7370083

Als mijn kind een dag niet komt, betaal ik hier dan toch voor?

Als je kind een dag niet komt, door ziekte of vakantie, dan kan je deze dag (mits deze 24u vantevoren is afgemeld) ruilen. De gemiste dag wordt niet gecrediteerd. 

Wat is in de prijs inbegrepen?

De uurprijs is inclusief een broodmaaltijd en drinken. Luiers zijn niet inbegrepen. 

Vragen rondom voeding

Wat is het voedingsbeleid van Samen Spelen?

Samen Spelen heeft een gezond voedingsbeleid, dat is gebaseerd op de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Wij vinden het belangrijk dat kinderen naast gezonde voeding, ook gevarieerd eten. Dit betekent dat wij divers aanbod in broodbeleg, rauwkost en maaltijden aanbieden.

Mag mijn kind trakteren?

Wat betreft trakteren geldt dat Samen Spelen hier ook een gezond beleid in voert. We stemmen het traktatiebeleid af met onze kindpartner binnen het kindcentrum. Ben je benieuwd naar het voedingsbeleid binnen het kindcentrum van jouw kind? Vraag hier dan naar bij één van onze medewerkers. 

Welke eetmomenten zijn er op een dag?

Kinderen nemen per dagdeel dat zij naar de opvang komen een stuk groente of fruit mee, vanaf het moment dat zij vaste voeding krijgen. Voor de kinderen tot ongeveer 1 jaar wordt dagelijks een verse fruithap bereid. Kinderen vanaf 1 jaar eten groente en fruit tijdens het gezamenlijk eetmoment, dat één keer in de ochtend en één keer in de middag plaatsvindt. 

 

Kinderen die naar de dagopvang komen krijgen tussen de middag lunch aangeboden door Samen Spelen. Dit is in principe een broodmaaltijd met rauwkost, maar af en toe wordt er ook soep, een tosti of een warme maaltijd aangeboden.

 

Aan kinderen tot één jaar kan op verzoek een warme maaltijd, die van thuis wordt meegenomen, aan het eind van de dag gegeven worden.

Vragen rondom pedagogisch beleid

Hoeveel kinderen zitten er per dag in een groep?

De groepsgrootte is afhankelijk van het aantal vierkante meters van de groepsruimte. In de regel geldt dat er minimaal 3,5mper kind gerekend moet worden. De maximale groepsgrootte bedraagt voor baby- en peutergroepen 16 kinderen per dag. 

 

In de BSO is de groepsgrootte naast de vierkante meters van de ruimte, ook afhankelijk van de leeftijd van de kinderen. Er geldt een maximum van 24 kinderen per groep voor de oudste doelgroep.

Zijn er vaste medewerkers in de groep van mijn kind?

Samen Spelen volgt de wet Kinderopvang, die stelt dat er per groep maximaal drie vaste gezichten worden aangewezen. Hierbij geldt een uitzondering voor 0-jarigen in de opvang. Aan hen worden maximaal twee vaste gezichten toegewezen. Voor jouw kind en jou als ouder betekent dit dat je elke dag minimaal één van deze gezichten zal zien.

Vinden er oudergesprekken plaats?

Wij vinden het belangrijk goed contact met jou als ouder te onderhouden. Dit doen wij het liefst mondeling, bijvoorbeeld aan het begin en einde van elke dag. Daarnaast nodigen wij jou gedurende de baby- en peutertijd op verschillende momenten uit voor een oudergesprek, om te bespreken hoe het met jouw kindje gaat bij ons in de opvang. Dit is in elk geval een intakegesprek, tussentijdsgesprek en eindgesprek. Tussentijdse gesprekken kun je als ouder natuurlijk altijd aanvragen bij de mentor van je kind. 

Hoe ziet een dag in de opvang eruit voor mijn kind?

Een​​ dag bij Samen Spelen bestaat uit verschillende verzorgingsmomenten, eetmomenten en natuurlijk veel spelen! We streven er naar het ritme voor de allerkleinsten af te stemmen op de thuissituatie. Kinderen vanaf 1 jaar gaan mee in een gezamenlijk dagritme, dat bestaat uit meer groepsactiviteiten en meer ontwikkelingsgerecht aanbod (VVE). Wil je hier mee informatie over? Lees dan ons pedagogisch beleidssplan hier

Wat is het beleid rondom bewegen en buiten spelen?

Bewegen en buiten spelen wordt dagelijks gedaan en is verweven in de activiteiten binnen het dagritme. Voor alle kinderen geldt dat we het belangrijk vinden dat ze in ieder geval twee keer per dag naar buiten gaan. Jonge kinderen kunnen mee in de wandelwagen of bij mooi weer spelen op een kleed of in het gras. Kinderen die kunnen lopen, spelen buiten op het eigen buitenterrein of de buitenruimte van de basisschool en kunnen daar fietsen, klimmen, klauteren, rennen etc. Daarnaast is er tussen de andere activiteiten van de dag voldoende afwisseling tussen zitten en bewegen. Zo is er bijvoorbeeld voor- en na een eetmoment, weer een moment om te bewegen!
 

Als ik als ouder een vraag heb of me zorgen maak over de ontwikkeling van mijn kind, waar kan ik dan terecht?

In principe is iedereen welkom bij Samen Spelen, ook als je kindje een ondersteuningsbehoefte heeft. We nemen als uitgangspunt "Wat kan er wél?" en proberen de opvang zo vorm te geven dat die passend voor jouw kindje is. 

 

Periodiek vinden er oudergesprekken plaats, waar de ontwikkeling van je kind besproken wordt. Mocht jij vragen of zorgen hebben, kun je die tijdens die gesprekken delen met de mentor van je kind. Natuurlijk is er ook de mogelijkheid hier tussentijds (kort) over te spreken met één van de medewerkers van de groep. 

Vragen rondom VVE

Waar staat VVE voor?

VVE Staat voor Voor- en Vroegschoolse Educatie. Voor- en vroegschoolse educatie (VVE) is er om jouw kind een goede kans te geven aan het begin van de basisschool. Tijdens VVE leert je kind in de peutergroep of in groep 1 of 2 van de basisschool spelenderwijs allerlei vaardigheden. Zo leren kinderen bijvoorbeeld met elkaar om te gaan en samen te spelen. Ze leren nieuwe woorden en getallen en ook kleuren en vormen te herkennen. VVE helpt je kind om de Nederlands taal beter te begrijpen en spreken, zodat hij of zij klaar is voor de basisschool.

 

Download hier ons Algemeen VVE - beleid

Wanneer krijg je een VVE indicatie?

Het consultatiebureau geeft kinderen die (een risico op) een onderwijsachterstand hebben een zogenaamde VVE-indicatie. In iedere gemeente gelden andere voorwaarden voor deze VVE-indicatie. Kijk op de website van jouw gemeente om te zien welke voorwaarden dat zijn.

Wie bepaalt of mijn kind een VVE-indicatie krijgt?

Een VVE-indicatie wordt afgegeven dor de jeugdverpleegkundige of de jeugdarts van het consultatiebureau. Wil je meer informatie of denk je dat jouw kind in aanmerking komt voor een VVE-indicatie? neem dan contact op met de jeugdverpleegdkundige van jouw consultatiebureau.

Wat betekent het als mijn kind een VVE-indicatie krijgt?

Met een VVE-indicatie mag een peuter vanaf 2,5 jaar binnen de gemeente Maastricht 16 uur per week naar de opvang komen.

De eerste 6 uur opvang betaal je altijd zelf als ouder, eventueel met behulp van een inkomensafhankelijke subsidie of de Kidneropvangtoestlag. De overige 10 uur wordt gesubsidieerd door de gemeente. Met een VVE-indicatie kun je zowel bij een kinderdagveblijf als een peuteropvang terecht.